Rusztikus lenmagos kenyér

Rusztikus lenmagos kenyér

2016. május 22., vasárnap

Le Sauge konyhájába beköszöntött a Tavasz

2016. Május 21. - én közös főzésre hívtalak Titeket.

Ezen az alkalmon hárman voltunk, ketten maradtak le és legnagyobb sajnálatomra 6 fő volt még, akik különböző elfoglaltságuk miatt nem tudtak velünk tartani. No, de majd legközelebb.


A menü a következő volt:
- Lélekvirág tea,
- csalán víz,
- Arabica masalás kukoricakása gombóc spenótkrémmel,
- magvas Tavaszi kert kincse saláta kapros megyszósszal,
- csírákkal és frissen sült kézműves tönköly cipóval.



Házi kenyeret, spenótkrémet és még egy kis adag ennivalót mindenki tudott  magával haza vinni :-).
Akkor jöjjenek a receptek.

Csalán víz:
A friss csalánhajtásokat egy zacskóba tesszük, vizet engedünk rá, és alulról el kezdjük összenyomkodni, hogy a csalán"szőrök" ne szúrjanak, majd turmixba helyezzük és kevés vízzel összeturmixoljuk. Ekkor átszűrjük (a fennmaradó részt tésztákhoz, pesztóhoz, sajthoz, salátához fel tudjuk használni) és annyi vízzel hígítjuk, amennyi innivalót szeretnénk. Egy nagyon finom vasban gazdag italt kapunk így, melyet ízesíthetünk, hogy azt a nagyon nyers zöld ízt, elvegyük, ha valaki még nincs hozzászokva. A vas C vitaminnal együtt tud teljesértékűen beépülni. Ha gyerekeket is kínálunk vele, érdemes almát reszelni bele, mazsolát vagy aszalványt adni hozzá.
 

Arabica masalás kukoricakása gombóc:
1 liter vízbe kb. 30 dkg nagyszemű kukoricakását tettünk sóval, arabica masalával, kurkumával és őrölt korianderrel fűszereztük. Amikor elkészült eme nagyszerű köret, tálcára terítettük, hogy hamarabb kihűljön és hogy könnyebben tudjunk belőle gombócokat formálni.
Készítettünk egy olajos keveréket (olaj, só, arabica masala) és aprítottunk petrezselyemlevelet, amivel a gombócokat tálalásnál együtt fogyasztottuk.


Spenótkrém:
Kevés olajon fokhagymát, spenótot pároltunk. Fűszereztük: sóval, szerencsendióval, fehérborssal s egy kevés citromnak a levével. Közben pirítottunk napraforgómagot, amit összeturmixoltunk a spenóttal. 
Tettünk el kisüvegekbe, melyek tetejére még egy csipet sót és olajat öntöttünk lezárás előtt.

Tavaszi kert kincse saláta:
Szezámmagot, tökmagot pirítottunk, aprítottunk. Fejes - és tölgylevél salátát, sárgarépát és újhagymát tépkedtünk, vágtunk a salátához, majd meglocsoltuk olajjal és az aprított magvakkal és sóval hintettük meg.

Kapros megyszósz:
Natúr meggybefőttet, rózsavízzel, narancsvirágvízzel, kardamommal, citromnak a levével ízesítettünk és turmixoltunk, majd az egészet egy csokor friss kaporral kevertünk össze.

Kézműves tönköly cipó (3 darab):

A kenyeret pár éve már magunknak sütöm, nincs kifejezetten, pontos receptem, vannak viszont apró dolgok, amelyeket betartok kenyérsütés közben, ezeket igyekeztem összeszedni:

- ha kettő fajta lisztből készítek kenyeret, amelyikből az egyik teljes kiőrlésű tönköly, akkor ebből az összliszt 1/3 át használom, a másik fajta lisztből vagy lisztekből tehát 2 - nem tesz ide per jelet a gépem 3 át.
Az átszitált (erre nem mindig van idő) liszthez 2 csipetnyi sót adok, majd jól összekeverem. Legtöbbször élesztőt használok, de van olyan, mikor öregtésztát (kovászt). Az élesztőt meleg, de nem forró vízbe morzsolom, a liszt mennyiségétől függően a felét vagy az egészet s egy teáskanál barna cukorral elkeverem, amit a liszthez töltök s begyúrok egy nem túl kemény tésztát, amely, ha jól kidolgozott, akkor szép, sima felületű lesz.
Letakarva félreteszem 1 órára, majd újragyúrom, megformázom s 0,5 órára újra letakarva kelesztem.
Mielőtt sütőbe teszem csap alatt vízzel átmosom, s ugyanezt teszem mikor kiveszem is.
Előmelegített sütőbe 200 fokon 10 percig , majd 150 fokon 45 percig – sütőtől függően sütöm.




Hogy mit adott ez a nap?

Reggel már korán a Biopiacon jártam, ahová Napraforgós - zöldborsos, fahéjas sóskakrémet vittem magammal s felvettem a biozöldségeket, amelyekből az ételek készültek. Előkészültem, teát főztem és vártam azt a két barátomat, akik velem tartottak.
Meggyújtottuk a mécsestartómban a kis mécsest, neki láttunk a kenyerek begyúrásának, majd minden folyamatot közösen végeztünk. 13:45 kor leültünk a megterített asztalhoz s egy tartalmas beszélgetés közben végig kóstoltunk mindent, külön - külön és együtt is.

Az ételeimnél arra figyelek, hogy minden, ami az asztalon található közösen adjon olyan harmóniát, mely minden elemet tartalmaz s ennek megfelelően emelik - támogatják az ízek egymást bennünk s ezáltal adva számunkra eufóriát.

Azt, hogy lelkileg hogy éltem meg ezt az alkalmat, ha le tudom majd szavakkal írni elmesélem nektek, addig is remélem találkozunk Június 18. - án a második alkalommal és előtte Június 11. - én a debreceni Biopiacon.

"Az erdő a határtalan kedvesség és jóakarat sajátos szervezete, amely semmit sem igényel a létezéséhez, de védelmet ad minden lény számára. Árnyat kínál még a favágónak is, aki elpusztítja."


Béke!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése