Hogy hogyan is
indult minden?
2009 ben kislányom
születése előtt ültettem először pár négyzetméterre
paradicsomot, fűszer – és gyógynövényeket, majd egyre nagyobb
területen kezdtem el gazdálkodni, befőzni, aszalni, gyűjteni az
erdő – mező kincseit, hogy minél több alapvető élelmiszert
elő tudjak állítani magunknak.
Majd életrehívtam
a barátaimmal közösen egy tudatos fogyasztói civil közösséget,
melyben nagy hangsúlyt fektetünk a hazai, szezonális biotermékek
népszerűsítésére, hogy minél több család háttérbe
helyezhesse az életében a hiper – szupermarketek kínálatát.
Jelenleg harmadik
éve szépen ível a debreceni Biodoboz.
Ekkor találkoztam a
biozöldségekkel, melyek különös hatással voltak rám s arra
késztettek, hogy alkossak. Mivel hetente adtunk át biozöldséges
dobozokat, találkoztak a tagok olyan növényekkel, amelyeket addig
nélkülöztek a konyháikból, innen jött az ötlet, hogy el kezdek
ételeket készíteni, hogy segítsem őket saját receptjeimmel,
melyek először vegetárius alapokból álltak, majd ezt követett egy
vegán év. Jómagam hat éve vagyok húsmentes, tojásmentes
étrenden. Télen fogyasztok sajtot, túrót, joghurtot, tavasztól –
őszig viszont teljesen vegán módon élek.
Az első könyv 64
oldalasra kerekedett, melynek célja az volt, hogy megmutassam nem
kell húsos konyhát utánozni s nincs szükségünk mindenféle
külhoni alapanyagra, ahhoz, hogy változatosan étkezzünk –
kivéve természetesen a fűszereket, mert azokat imádom, származzon
bármilyen országból is.
Ezzel
párhuzamosan Bio főzőtanfolyamok levezetésére kaptam lehetőséget különböző
pályázati forrásokból, melyek mindegyikét nagyon élveztem s jó érzés
volt adni, közösen teremteni.
A második könyv
már tudatosan készült és túlmenően az ételek egyszerűségén
figyeltem a szépségre is, emellett minden recepthez egy számomra
sokat adó, különböző érzelmi állapotokban tanító idézetet
mellékeltem, melyek ezáltal kerekké válnak.
Ezenfelül a
biozöldségekből Étel – Élet – Lét Mandalákat készítek,
melyek különböző formák, színek kavalkádja, attól függően,
hogy éppen melyik szezonban vagyunk.
Izgatnak a különböző
biozöldségből készült krémek, melyek ízvilága megszámlálhatatlan
variációt tud adni üvegekbe zárva, ezért a debreceni Biopiacon lehet
találkozni a finomságokkal, melyek túlzás nélkül sem nevezhetőek
hagyományosnak.
A könyv nem öncélú
magamutogatás, hanem figyelemfelkeltés, táncra hívás, az „erősen
megrontott élelmek” piacán.
Fontos
számomra, hogy egy ilyen eseményen, ahol lehetőségem lesz a barátaimmal
együtt ünnepelni a könnyed haladást, mások is lehetőséget kapjanak
arra, hogy megismerhessék őket.
A
tematika ennek megfelelően alakult ki, s ezért hívtam meg Balogh
Esztert, - akinek olyan hangja van, mellyel kevesek rendelkeznek. Ezt a
hangot kerestem, hogy a teljes női táplálás mellett a tehetség, érzékiség és a
finomság együtt jelenhessen meg.
Mit szeretnék?
Csak annyit, hogy ha velem tartasz, légy nyitott, mert mint mindenkit engem is az eredendően jó vezet.
Béke!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése