Rusztikus lenmagos kenyér

Rusztikus lenmagos kenyér

2016. március 17., csütörtök

Akkor jöjjön egy kis vegánság

No, akkor az elmúlt hetek leginkább szellemi írásai után, jöjjön egy vegánság.

Amarantos - mákos friss, ropogós kenyér nyers medvehagymás pesztóval



A tavalyi medvehagyma szezonban készült több kis üveg lesózott medvehagyma, ebből készült el a mostani krém. A medvehagyma szezon még az erdőkben most indul, amit a piacon lehet vásárolni azok fóliásak, ki - ki döntse el maga, hogy levélzöldségként fogyasztja e vagy sem.

No tehát:

A lesózott medvehagymát, zabtejszínnel, pár csepp olajjal és citromnak a levével, 1 evőkanálnyi napraforgómaggal összeturmixoltam. Ízesítettem fehér borssal, szerecsendióval.
A Tavasz első aprócska kis növényeivel fogyasztottam a megkent kenyérkéket. Felismeritek a kenyér körüli kis zöld finomságokat? Édeskömény levél, pitypang levél, sóska, tyúkhúr, menta levél.


Az alapkenyér receptem, amibe most ezenkívül pattogatott amarant és egész mákszemek is kerültek.

A kenyeret pár éve már magunknak sütöm, nincs kifejezetten, pontos receptem, vannak viszont apró dolgok, amelyeket betartok kenyérsütés közben, ezeket igyekeztem összeszedni:
- ha kettő fajta lisztből készítek kenyeret, amelyikből az egyik teljes kiőrlésű tönköly, akkor ebből az összliszt 1/3 át használom, a másik fajta lisztből vagy lisztekből tehát 2 - nem tesz ide per jelet a gépem 3 át.
Az átszitált (erre nem mindig van idő) liszthez 2 csipetnyi sót adok, majd jól összekeverem. Legtöbbször élesztőt használok, de van olyan, mikor öregtésztát (kovászt). Az élesztőt meleg, de nem forró vízbe morzsolom, a liszt mennyiségétől függően a felét vagy az egészet s egy teáskanál barna cukorral elkeverem, amit a liszthez töltök s begyúrok egy nem túl kemény tésztát, amely, ha jól kidolgozott, akkor szép, sima felületű lesz.
Letakarva félreteszem 1 órára, majd újragyúrom, megformázom s 0,5 órára újra letakarva kelesztem.
Mielőtt sütőbe teszem csap alatt vízzel átmosom, s ugyanezt teszem mikor kiveszem is.
Előmelegített sütőbe 200 fokon 10 percig , majd 150 fokon 45 percig – sütőtől függően sütöm.





Részlet "A Táplálkozás jógája" című könyvből - írta Mikhael A. O.)
"Az étel még azoknak az embereknek a nyomait is megőrzi, akik csupán arra jártak, ott sétáltak a közelében, vagy a környékbeli mezőkön dolgoztak.
Így aztán el is tudja mesélni Önöknek a saját történetét; beszélhet a Napról, a csillagokról, az angyalokról és a Teremtőről, beszámolhat arról, milyen entitások foglalkoztak vele éjjel-nappal, azért, hogy ilyen vagy olyan tulajdonságok kerüljenek bele, és így hasznára válhasson Isten gyermekeinek, az embereknek."


 Egészségetekre, váljék bennetek Életté ez az Étek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése