Rusztikus lenmagos kenyér

Rusztikus lenmagos kenyér

2016. március 12., szombat

Középpontban az est ételei

Az est margójára, a várt receptekkel.

Amikor megszületett az elképzelés, hogy megnyitom előttetek konyhámat, már tudtam, hogy milyen alapanyagokból fogok ételeket készíteni. Tudtam, mert a szezonalitást vettem alapul: így alakult ki az est menüje, melyekben a cékla, sárgarépa, zeller voltak az alapvető zöldségek. Minden alapanyag s majd minden fűszer is biogazdaságból származott.
Fűszerezést tekintve vissza - visszaköszöntek több ízben: a koriander, szezámmag, mustármag, citromlé így adva keretet az egésznek.

Örömmel főztünk, kreáltunk s harmonizáltuk össze az ízeket, hogy megmaradjanak emlékeitekben, hogy felidézve élményként gondoljatok vissza mindenre, amit fogyasztottatok.

Akkor először is jöjjenek az innivalók:

- Kurkumás magtej: bármilyen melegített magtejjel el lehet készíteni, mi most rizstejbe tettünk kurkumaport
- Lélekvirág gyógytea: Javasasszonyunk több, mint 11 féle maga szedett növényéből álló keverék



A menü a következő volt:

- Marokkói fűszeres kuszkusz, melyhez 3,5 kg kuszkuszt kevertünk be 7 liter majdnem forró vízzel, fűszereztük Ras El Hanout fűszerkeverékkel, melyben a következő fűszerek vannak: szerecsendió, gyömbér, kömény, kardamom, chili, kurkuma, szegfűszeg, fahéj, görögszéna, majoranna, pirospaprika. A helyszínen sót adtunk még hozzá és nyers, reszelt sárgarépát.


- Csírasaláta: salátalevelekre, zellerszárat, sárgarépát, négyféle csírát - lucerna, vöröshere, napraforgó, retek - szórtunk, majd az egészre salátaboglárka leveleivel díszítettük.

Dressingjei:
- Medvehagymás zabtejszínes: zabtejszínbe, tavaly lesózott medvehagymát turmixoltunk s olajjal krémesítettük
- mustármagos, kapros - almás balzsamecetes (Szabi készítette, pontos hozzávalókat majd hozom később :-))

- Korianderes sárgarépa golyó: a lereszelt sárgarépát a következőkkel fűszereztem - só, koriander, citrombors, mustármag, citromnak a leve - félrettük, hogy levet eresszen, majd kinyomkodtuk, hozzáadtuk a friss kakukkfüvet, vöröshagymát, fokhagymát és sárgaborsó liszttel elkevertük, golyókat formáztunk belőle -majd forró olajban kisütöttük. A helyszínen pirított őrölt és egész szezámmaggal szórtuk meg.

- Csilis - szezámos mártogatós: olajban csilit, cayenne borsot kevertünk el s őrült :-) pirított szezámmaggal kevertünk be.



- Rómaiköményes - fahéjas céklakrém: hevített olajon egész fahéjat és rómaiköményt pirítottunk, - amikor a fahéj szétnyílt kivettük s az apróra darabolt céklát hozzáadtuk. Ekkor fedő alatt pároltuk sóval, borssal és cayenne borssal. Amikor összeturmixoltuk citromnak a levével "bolondítottuk" meg.

- Korianderes - zsályás céklakrém: olajon mozsárban tört koriandert pirítottunk, melyhez hozzáadtuk a céklát, ekkor borssal, sóval ízesítettük. Zellerlevelet és fokhagymát, barnacukorral olajon megfuttattunk, majd összeturmixoltuk és a keveréket hozzáadtuk a megpuhult korianderes céklához. Pépesítés után apróra őrölt zsályalevéllel kevertük ki a megfelelő, elképzelt ízt.

- Citromos - mustármagos zellerkrém: olajon vöröshagymát, fokhagymát, zellert pároltunk s a következő fűszerekkel játszottunk: citrombors, fehérbors, mustármag, szezámmag, só, citromnak a leve. Pépesítéskor almát reszeltünk a krémbe és almás - vaníliás sziruppal adtuk meg a fanyar, erőteljes íz lágyítását, hogy jelen legyen az édeskés íz is.




A krémekhez háromféle kenyeret vittünk magunkkal: - rozsos, magvas tönkölyös s élesztőmentes tönkölyöst.
Jómagam pedig kettő kerek cipóval érkeztem, melyek csakugyan hiphopp elfogytak.


S akkor jöjjön a Csodaság elnevezésű desszert összetevői:

Mivel évek óta igyekszem magunknak eltenni mindenféle finomságot, a kamra polcán találtam pár üveg izgalmasságot.
Ezek a következők voltak: meggy csatni, szilvalekvár, vörösáfonyás - szilva csatni. Egy nagy tálba öntöttük az egészet, s itt jön a titok:
- rózsavízzel, narancsvirágvízzel, kardamommal, vaníliával, karobporral kevertük be. Az egészhez áztattunk be szárított tőzegáfonyát, melyet apróra vágtunk s a keverékhez adtuk, majd utifűmaghéjjal sűrítettük.
Az egészet pedig meglocsoltuk almás - vaníliás sziruppal.

Voálá :-).


Öröm volt látni, hogy szeretitek az Ételt.



 Köszönöm, hogy velünk tartottatok. Béke!



"Törekedj fáradhatatlanul." (Buddha)

Úgy lesz Mester.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése