Rusztikus lenmagos kenyér

Rusztikus lenmagos kenyér

2016. július 8., péntek

Zsálya otthonában


Nagyon izgalmas dolog történt. A májusi első klubról egy érdeklődő lemaradt, aki még aznap este meg is írta, hogy nagyon szeretett volna jelen lenni, de nem talált meg, ezért az egész napot azzal töltötte, hogy az összes anyagot amit Le Sauge - ról talált a világhálón átnézte, meghallgatta, elolvasta. Aztán a Biopiaci főzésről is lemaradt, ugyanis későn ért oda, mikor a piac már zárta a kapuit s ekkor keresett meg azzal a céllal, hogy nagyon szeretne velem együtt főzni.
Kitaláltuk, hogy töltsön velem egy délelőttöt és alkossunk közösen.
Ennek a napja Hetedik hó Hetedikére esett éppen - tegnap :-).



A piacról érkezett és különböző alapanyagokat hozott, amelyekből mikor kipakoltunk pár perc alatt meg is született, hogy mit fogunk alkotni. Így esett, hogy tegnap kenyeret sütöttünk, szezámos - almás - zellerkrémet, kapros cukkinikrémet és kardamomos - diós - meggy golyót készítettünk közösen az új konyhámban.

Emberként simogató volt számomra, hogy valakit ennyire érdekel a "munkásságom", ezért a beszélgetés is percről - percre mélyebb szinteket képviselt.

Akkor lássuk, mi és hogyan is készült Papp Eszter társaságában.


Cukkinikrém:
Kevés olajon a reszelt cukkinit sóztuk, pároltuk, majd reszelt sárgarépát, vöröshagymát, fokhagymát adtunk hozzá és ízesítettük a következő fűszerekkel: majoranna, borsikafű, cayenne bors, frissen mozsárban tört feketebors, garammasala. Amikor a zöldségek puhultak 2 fej paradicsomot és majd egy egész csokor friss kaprot kevertünk még a krémhez s összeturmixoltuk. A végén almaecettel és pirított tökmaggal bolondítottuk még meg egy kisebb adag virágos kakukkfű társaságában.

Szezámos - almás -  zellerkrém:
Kevés olajon koriandermagot és mustártmagot pirítottunk, majd a felvágott zellert ráhalmoztuk és fehérborssal, curryvel, sóval ízesítettük. Vöröshagymát, fokhagymát, pirított szezámmagot és egy citromnak a levét adtuk még hozzá egy 0,5 dl vízzel és fedő alatt pároltuk. Amikor a zeller megpuhult 1,5 almát kockáztunk még bele és összeturmixoltuk.


natúr turmixolt meggyből alkotás

Kardamomos - diós - meggy golyó:
A meggyet magoztuk, majd összeturmixoltuk. Kardamommal, fahéjjal, kakaóporral, barnacukorral, narancsvirágvízzel, kaporral, bazsalikommal és pirított, - majd durvára tört dióval ízesítettük s annyi aprószemű zabpelyhet adagoltunk hozzá, hogy vizes kézzel jól formázható golyócskákat kapjunk, melyeket pirított szezámmagba hempergettünk bele.


Az alapkenyér receptemet már leírtam nektek, így most nem ismétlem magam.

Majd közös asztalunknál elfogyasztottuk az ételt. Eszter számára két kis üvegbe tettem el krémet, hogy haza tudja vinni az ízeket, ne csak emlékezetébe, hanem kézzel foghatóan is.


A menü kialakításánál fontos volt számomra, hogy vissza - visszaköszönjenek az ízek, ezért a kapor a cukkinikrémben és a desszertben, míg a szezám a zellereskrémben és csakugyan a desszertben is fellelhető volt. A harmónikus ízek világában semmi sem erőszakos, direkt és tolakodó, finoman következnek falatról - falatra a különböző fűszerek, így biztosítva mind az öt elem megjelenését egy - egy különálló, de mégis összefüggő - jól kapcsolódó ételben.

A tegnapi nap újra magabiztosságot, hitet mutatott, ugyanis, sosem a mennyiség számít, hanem a minőség s ha már egy - egy érdeklődő emberben sikerül a magocskát elvetnem kifejezetten saját kérésre, annak nagyobb esélye van kicsírázni, mintsem, ha durva propagandával igyekeznék elérni olyan táptalajt, amelybe a vetett mag csak belehal.




Köszönöm ezt a csodás napot, a finom női energiát, amely újra segít a haladásomban, erősíti a magamba vetett hitet, hogy a misszióimat folytassam.

Béke!

"Ess el hétszer, kelj fel nyolcszor" (közmondás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése